Waarom automatisering van oudere CNC-werktuigmachines helemaal niet zo moeilijk is

19 mei 2020

Robert van Soest weerlegt een veel voorkomende misvatting over de robotinterface

Er wordt vaak gedacht dat oudere CNC-machines niet geautomatiseerd kunnen worden omdat de interface tussen robot en machine te ingewikkeld wordt. Het tegendeel is echter waar; onze ervaring is dat de HALTER LoadAssistant de productie van elke CNC-werktuigmachine kan verhogen. Met een goede planning is het vrijwel altijd mogelijk de koppeling met een CNC-werktuigmachine binnen een dag te realiseren. “Dat is geen hogere wiskunde”, zegt Robert van Soest, productspecialist bij HALTER CNC Automation.

De HALTER LoadAssistant neemt de herhalende taken over van de CNC-operator. De robot haalt een werkstuk uit de voorraad en wacht totdat de machine klaar is. Zodra de machine klaar is, wordt de deur geopend. De robot haalt het afgewerkte werkstuk uit de machine, plaatst het volgende werkstuk in de machine, start het NC-programma en legt het afgewerkte werkstuk weg.” Deze reeks taken laat zien hoe simpel de samenwerking tussen machine en robot in wezen is. De robot heeft slechts een beperkt aantal signalen van de CNC-werktuigmachine nodig. Oudere machines hebben vaak een drukknop en een pedaal. Zulke signalen zijn voldoende voor HALTER CNC Automation om de robot veilig en slim te koppelen met behulp van bestaande veiligheidskenmerken. De robot werkt als een operator en gebruikt dus de veiligheidsvoorzieningen van de machine zelf.

Automatisering is simpel en veilig
Moderne CNC-werktuigmachines zijn meestal uitgerust met busaansluitingen. Om deze machines te automatiseren, kiezen onze ingenieurs voor een communicatie via het bussysteem, bijvoorbeeld Profibus. Hiervoor hoeven we de machinefabrikant slechts een paar keer te raadplegen. Het feit dat veel mensen denken dat een dergelijke automatisering ingewikkeld is, komt door de geschiedenis van robotica. In de autobranche moeten de interfaces veel meer functies verwerken, bijvoorbeeld programmawijzigingen, asrichting, veiligheidsvoorschriften enzovoorts. Voor onze systemen is dit echter niet relevant. “Voor onze robot hebben we slechts een klein aantal signalen nodig.”

Verhoog uw rendement in slechts één dag
Wat betekent dit voor een gemiddeld productiebedrijf? Om te beginnen is de interface nooit een knelpunt in een automatiseringsproject. We hebben veel ervaring met het installeren van de HALTER LoadAssistant; tenslotte hebben we al vele CNC-werktuigmachines van diverse merken geautomatiseerd. De complete installatie van de interface duurt ongeveer drie dagen. Hierna kan de productie worden hervat en onze klanten verdienen hun investering onmiddellijk terug.

Oudere machines automatiseren
Kort samengevat kunnen bedrijven die met oudere CNC-werktuigmachines werken prima automatiseren. Voor hen is de ROI (return on investment) meestal nog hoger, omdat de werktuigmachines al fiscaal zijn afgeschreven. Reken maar uit wat het oplevert als zo’n machine slechts vier uur per dag extra produceert. Wacht niet op nieuwe CNC-werktuigmachines als u erover nadenkt te automatiseren. De HALTER LoadAssistant is compatibel met alle CNC-werktuigmachines, ongeacht hun leeftijd.

Meld je hier aan!